lauantai 29. marraskuuta 2014

Renkaiden vanteelta otto ja takasin laitto ja tasapainotus

Ensimmäisenä pesaise renkaat jos ne ovat likaiset. Tämän jälkeen irrota venttiilineula ja päästä ilmat renkaasta pihalle. Kunnes renkaasta on päästetty kaikki ilmat nosta rengas rengaskoneelle, jossa painelet renkaan irti vanteelta. Muista että et aloita painelua venttiilin kohdalta. Tämän jälkeen irrota rengas vanteelta. Renkaan vanteelta ottamista auttaa se, että piet kumin reunaa c-urassa. C-ura on vanteen keskellä oleva syvenne. Uutta kumia laittaessa vanteelle laita kumin reuna c-uraan ja yritä pitää se kokoajan c-urassa. Kunnes rengas on takaisin vanteella ilmaa rengas sille kuuluvaan paineeseen. Laita paineilmaletku kiinni renkaan venttiiliin ja käytä painetta hitusen korkeamalla kun renkaalle kuuluisi laittaa ja laske paine siihen mikä renkaalle kuuluva rengaspaine on. Tämän jälkeen on renkaiden tasapainotus, joka onnistuu tasapainotuskoneella. Renkaasta irroitetaan vanhat painot ensimmäisenä pois. Tämän jälkeen rengas nostetaan tasapainotuskoneeseen. Vanteita on kaksi erinlaista: alumiini- ja peltivanne. Alumiini vanteen kanssa täytyy laittaa erinlainen pidike jotta vanne pysyy koneessa. Alumiini vanteelle laitetaan yleensä tarrapainot. Vanteen nostettua tasapainotuskoneelle täytyy siis valita ohjelma onko vanne alumiini vai pelti. Tämän jälkeen vanteesta otetaan tiedot mm. vanteen koko, renkaan paksuus, profiili yms. Tasapainotuskoneessa itse on sivuilla vanteelle laitettavat tunnistimet jotka tunnistavat vanteen koon ja muut tarvittavat tiedot. Kunnes vanteesta on otettu tarvittavat tiedot lasketaan suoja renkaan päälle ja painetaan käynnistys-nappia, jolloin kone lähtee pyörittämään rengasta. Renkaan pysähdettyä kone näyttää paljonko painoja tulisi lisätä, mihin kohdin ja kummallekko puolelle rengasta. Minun käyttämässä koneessa on ollu renkaan kuvan molemmin puolin nuolet, joka kertoo mihin kohin paino tulisi laittaa. Tällöin on pitänyt käsin pyöräyttää rengasta ja katsoa milloin nuoli on vihreä ja lisätä siihen kohti paino.

maanantai 24. marraskuuta 2014

Öljyn vaihto


Nosta auto nosturilla ylös ja varmista että auto on tukevasti alustassa. Ennen öljyn vaihtoa varmista öljypohjasta öljypropun sijainti. Ennen öljypropun aukaisemista ota jokin astia alle ettei öljyt valu maahan.


Tässä kuvassa öljyproppu on irrotettu
ja öljyt ovat viimeisimmillään
valumassa.
Öljyproppu aukaistaan räikällä sopivaa hylsyä käyttäen kääntämällä varovasti öljyproppua vasemmalle päin. Kunnes öljyproppu on käsillä väännettävissä on parempi että väännät sen käsillä loppuun. Loppupuoliskolla nosta öljyproppua hitusen ylöspäin ettei öljyt tule käsille. Kunnes öljyproppu on otettu irti anna öljyn valua astiaan viimmeistä pisaraa myöten kaikessa rauhassa.

Öljyn valuttua laita öljyproppu takaisin kiinni. Tämän jälkeen laske auto alas ja avaa konepelti. Kierrä öljykorkki auki. Selvitä paljonko öljyä autoon tulisi laittaa. Jos öljyä tulisi laittaa vaikka 4,5L laita ensiksi 4L, jonka jälkeen annat öljyn hetken tasottua, voit halutessasi käyttää autoa hetken aikaa käynnissä, tämä auttaa öljyn tasoittumista. Katso öljytilanne öljytikusta ja tarvittaessa lisää öljyä.


Öljynsuodattimen kotelo
Kunnes öljytilanne on kunnossa, tulee öljyn vaihdon yhteydessä vaihtaa öljynsuodatin. Autosta riippuen suodatin voi sijaita konepellin alla hyvin nähtävissä tai syvemmällä koneistossa. Öljynsuodattimen kotelo on musta joka aukaistaan hylsyllä, kierittäen korkki auki. Suodatin vetäistään paikaltaan pois ja samalla otetaan öljynsuodattimen kotelon kannen tiiviste irti ja vaihdetaan uuteen. Jos pienet tiivisteet tikun päässä ovat vihreitä niitä ei tarvitse vaihtaa uuteen. Suodattimen mukana tulee tiivisteet. Kunnes tiivisteet ollaan vaihdettu sipaise sormenpäähän vähäisen öljyä ja voitele sillä tiivisteet. Tämän jälkeen laita uusi suodatin kiinni.

Muista, jokainen kierteellinen aukeaa vastapäivään ja myötä päivään menee kiinni. :)

Vanha öljynsuodatin

Uusi suodatin.
Öljynsuodattimen kannen tiiviste.
Vihreät tiivisteet






Uudet öljyt koneeseen vaan ! :)





tiistai 11. marraskuuta 2014

Perämoottorin maalaus

Olen työharjoittelussa JAK-AUTOLLA maalannut veneen perämoottorin. Perämoottori oli jo valmiiksi hiottu ja matattu. Sain sävynkoodin jolla perämoottori maalattiin. Minun piti tehdä maali itse. Maali oli liueteohenteista. Maali saatiin tehtyä tietokoneella, laittamalla koneelle sävykoodi. Sävykoodin perusteella kone antoi erilaisia värejä jotka sekoitettiin keskenään. Käytössäni oli maitopurkki johonka sekoitin värit. Laitoin maitopurkin vaalle. Koneelta näkyi väri ja paljonko sitä tulisi kaataa. Kunnes tarvittu määrä oli kaadettu vaaka näytti tällöin 0. Jokaisen värin jälkeen täytyi painaa ok nappia, jonka jälkeen tuli seuraava väri. Kunnes maali oli valmis täytyi maali ohentaa ohenteella. Jonka jälkeen täytyi maali kaataa ruiskuun suodattimen läpi, ettei ruiskuun tulisi roskia ja tukkisi suutinta. Puhdistin maalattavan pinnan liinalla ennen maalausta.

Aloitin maalauksen ruiskuttamalla ohuen maalikerroksen perämoottoriin yhdensuuntaisesti noin 1/3 maalauspinta-alalle noin 15cm etäisyydeltä. Maalin oltua mattamaisen näköistä ruiskutin toisen kerroksen maalia hitusen paksummalti. Tämän jälkeen maalipinnan piti antaa kuivua hetken aikaa.

Maalin kuivuttua täytyi pintaan ruiskuttaa lakka, joka suojaa maalikerroksia ja antaa pinnalle kiiltävyyttä. Lakka ruiskutettiin pintaan aloittaen ohuelti. Lakkaus ruiskuteltiin noin 15cm etäisyydeltä noin 2/3 maalauspinta-alalta. Lakkakerrosta tuli toinenkin kerros.

Puolinaamari hengityssuojain
Työturvallisuuden kannalta suojaus on tärkeää ruiskuttaessa pintoja. Ruiskutukseen käytetään omanlaista hengityssuojaa puolinaamaria, jossa on suodatin.